Przepis na szynkę

Wyrób szynki należy rozpocząć od przygotowania mięsa (szynka, baleron lub schab) i solanki do peklowania. Do solanki należy użyć 10 litrów wody uprzednio zagotowanej z przyprawami (pieprz ziarno, liście lurowe, ziele angielskie, czosnek, kardamon). Do ostudzonego wywaru należy dodać 1kg peklosoli, łyżkę cukru oraz 5g nominy. Tak przygotowaną solanką należy nastrzyknąć szynkę , tak aby masa mięsa zwiększyła się o około 10-15%. Nastrzyknięte mięso trzeba zanurzyć w pozostałej solance i peklować 2-4 dni w temperaturze 4-6°C (w pełnym zanurzeniu).


Szynkę można przygotować w wersji wędzonej, parzonej lub pieczonej.

Wędzenie


Zapeklowane mięso należy włożyć do siatki i poddać obróbce cieplnej. Pasjonaci wyrobu domowych wędlin, którzy posiadają przydomową wędzarnie powinni: nagrzać wędzarnie do 50°C, włożyć szynkę do komory, a po 30 minutach zacząć wytwarzać dym. Mięso należy wędzić do uzyskania pożądanego koloru szynki.

 

Parzenie


Należy parzyć w temperaturze 75-85°C do uzyskania 68°C wewnątrz szynki (około 1 godziny na jeden kilogram mięsa).

 

Pieczenie

Należy piec w temperaturze 160°C -180°C do czasu uzyskania 80°C wewnątrz szynki (około 1 godziny na jeden kilogram mięsa).

 

szynka świateczna

 

Aby zmniejszyć ubytek naturalny, a tym samym aby wyrób był bardziej soczysty zaleca się stosowanie folii celulozowej (mięso owinąć folią i założyć siatkę, aby folia się nie zsuwała. Do wędzenie nie należy stosować folii celulozowych z hipermarketów są zbyt grube przez co skutecznie powstrzymują dym).

 

Smacznego!

 

Surowce

Szynka, baleron lub schab - 1 szt.
Woda - 10 litrów
Pieprz czarny ziarno
Liście laurowe
Ziele angielskie
Czosnek
Kardamon
Peklosól - 1kg.
Cukier - 1 łyżeczka
Nomina - 5g.
Siatka wędliniarska
Folia celulozowa

 

Do kupienia w sklepie Twojewedliny.pl:

Pieprz czarny ziarno zobacz»

pieprz czarny

Liście laurowe zobacz»

Liście laurowe

Ziele angielskie zobacz»

Ziele angielskie

Peklosól zobacz»

peklosól

Siatka wędliniarska zobacz»

Siatka wędliniarska

Nomina zobacz»

Nomina

HomeHome

Koszyk  

jest pusty

Newsletter

enter the code here